Opprinnelsen til Dutch Oven, eller jerngryter, er mye diskutert, men de fleste er enige om at jerngrytene kom til det amerikanske kontinentet fra Europa før USA var et land. Man finner tilsvarende kokekar på alle kontinenter mange hundre år tilbake i tid.

Noen hevder navnet Dutch Oven kommer fra nederlandske kremmere, som importerte grytene fra Holland og solgte dem fra sine vogner under innvandringen til USA på 1700-1800 tallet.

Pelsjegere, fangstmenn, nybyggere, pionerer og kvegdrivere var alle avhengige av disse grytene. Dette var den mest hensiktsmessige måten å lage smakfulle og næringsrike måltider på da de banet seg vei inn i historiebøkene.

I nyere tid har kvegbønder, jegere, speidere og friluftsinteresserte hatt glede av lage mat med disse kjelene. Dette fordi kvaliteten av mat som kan lages er førsteklasses.

Det har vært en sterkt økende interesse for bruk av jerngryter til camping, piknik og utendørs samlinger. Konkurranser med bruk av disse grytene har utviklet seg over de siste to tiårene. Det gir muligheter til å komme sammen, utvikle seg selv og dele oppskrifter. Gleden er å kunne nyte masse god mat og hyggelig selskap.

En grunn til at matlaging i disse grytene har blitt så populært, kan være at det er lavnivå-teknologi som gir kreativiteten innen kokkelering fritt spillerom. Dette åpner for bedre livskvalitet, mestring og muligheten til slappe av med noe som mange kan ha glede av.

Tilbereding i jerngryter er sannsynligvis den matlagingsmetoden som har lengst tradisjoner i nyere historie, med røtter fra alle verdenshjørner.