IKKE under noen omstendighet skal du bruke såpe til å rengjøre grytene, dette vil sette smak og ødelegge maten senere i lang tid.

Rengjør grytene så fort du kan etter servering, ikke vent til neste dag.

Når du har ei godt vedlikeholdt gryte, er det lett og gjøre den rein, du tar bare ei fuktig fille og tørker ut av gryta.

Hvis det er smuss som har brent seg fast, kan du bruke ei skrape av metall, silikon eller tre, til å skrape ut restene.

Når det er rent, så tar du tørkepapir og 1ss matolje og tørker over gryta, det samme gjøres med lokket. Ikke bruk margarin eller smør, men matolje uten smak som tåler varme eks: Rapsolje, Maisolje.

Ikke “kok ut” av gryta som rengjøringmetode, dette vil medføre ny

innbrenning av olje og ekstra arbeid.

Du kan forøvrig helle 3-5 cm med vann i gryta og varme opp vannet til god lunk, ta 30 cm med aluminiums folie og krølle det samme til en ball. Ta og skrubb gryta med aluminiumfolien mens vannet er i gryta, dette vil ikke ødelegge gryta ei heller fjerne oljelaget som er kokt inn i jernet.

Hvis du ikke synes gryta er ren etter en runde, så gjenta prosessen en gang til. Når gryta er ren nok så skyller du med varmt vann eller varmer litt i gryta. Nå oljer du gryta og lokket med 1ss matolje, som tåler varme.

Lagre grytene med ett ark tørkepapir inni, med lokket på. Dette hindrer innvendig rust fordi papiret trekker til seg fuktighet.

Vedlikehold og oljing.

Når du kjøper grytene, så pass på at de er ferdig oljebehandlet eller seasened som det heter på engelsk, da kan du begynne å bruke grytene med en gang. Hvis ikke så må du oljebehandle dem selv. Det er mange metoder å velge i.

Her er en metode som virker bra:

Skyll gryta med kokende vann, tørk ut med papir. Varm gryta i steikeovnen til 100C, for og være sikker på at gryta er tørr.

Når gryta er kald nok til å håndteres, så smører du inn med ett tynt lag nøytral olje. Du ser at oljen trekker inn i gryta. Varm opp gryta til 225C i stekeovnen og la stå i 15 min, du ser farven blir mørkere.

Ta ut av stekeovnen, når gryta igjen er håndterbar, så smører du ett tynt lag til med olje over hele gryta. Varm opp gryta igjen til 225C i ovnen, la stå i 15 min. Du ser farven blir enda mørkere, ta ut gryta og vent til du kan ta i den.

Smør på olje for siste gang og varm opp til 225C og la stå i ovnen i 15 min.

Ta ut av ovnen og la kjøle ned. Du har nå ei oljebehandla gryte som ingenting sitter fast i, husk å behandle lokket også.