Som noen sikkert har fått med seg, jeg har fått et anstrengt forhold til Weber briketter spesielt de med kokossmak. Jeg kjøpte 500kg Weber briketter fra Carlsen Fritzøe på Notodden ved Lars Dahle, disse kom på pall og alt lå an til en god start på grillsesongen min – trodde jeg.

Med gode minner om tidligere grillseanser med Weber briketter, så tok jeg i min naivitet dette med meg på den første grilljobben dette året. Hustveitlåven med Steff Nevers som artist på plakaten. Det var foreventet opp til 300 personer som skulle ha mat.

Jeg hadde tilfeldigvis kjøpt opp alt av kull og briketter fra Coop Prix i Storgata på Notodden, da de la ned den butikken, disse hadde jeg i bilen samt at pallen med Weber briketter stod på lager på Hustveitlåven.

Kvelden begynte litt anstrengende, jeg fikk IKKE fyr på Weber brikettene, men fikk startet billigbrikettene fra COOP lett som ingen ting. Ok, da bruker jeg dette som starter for Weber sine kvalitestbrikettertilenikkesåbilligpenge. Så tenkt, så gjort. 10 kg Coop startet med nød og neppe 10 kg Weber briketter. Det ble fyr, men det holdt seg dårlig, jeg slang på 20 kg ekstra med COOP briketter, da ble det fart i sakene.

Etter 1,5 time med lettere frustrasjon fra kl 18.00, gjestene skulle komme fra kl 20.00. La på 25 kg med svinesteiker og 30 kg bakepoteter på storgrillen og holdt det igang i 2 timer før steiker og poteter ble lagt på varmehylle og innpakket i folie, kvelden ble vellykket med servering av 185 enheter til “folket”.

Jeg avfeide oppstartsproblematikken med at det kanskje var for kaldt til at jeg fikk ordentlig fart på brikettene. Selv om jeg har servert kalkuner grillet på nyttårsaften, som var betydelig kaldere.

Jeg tok med meg 50 kg briketter 12 kg kyllinglår og 10 kg oksefileter til en promofest for en realityserie, der sleit jeg igjen med å starte kullet, samt holde det igang. Fikk etter litt kreativitet med gass sveiseapparat og på stedet bygget rake til kull, liv i storgrillen.

Der ble oksefiletene behørlig roastet og lagd, på kyllinggrillen derimot, så stoppet briketten med drastisk temperaturfall 2 ganger på 45 minutter. Der måtte jeg løfte ut rista med fugl, og rake som en gal. Dette medførte i nesten 1 time ekstra tid på grillen, med retur av ikke grillet kylling ved to serveringer. Ikke bra!

Nå måtte jeg kjøre noen tester i både storgrillen Meadow Creeks PR60 og Meadow Creeks kyllinggrill BBQ42, hvor jeg opplevde at Weber brikettene var vanskelig å få til å starte og brenne lengre enn 30 minutter, da måtte jeg riste og rake for å holde dem i live. Så lenge det ble gjort så holdt de i minst 4 timer, som er det de annonserer med.

Jeg kjørte også tester i lokomotivgrillen min og en Weber onetouch 57 cm, for å få noen sammenligningstall. Gjennomgående så er det vanskelig å starte disse Weber brikettene, i hvertfall for meg. Som jeg har nevnt i et tidligere blogginnlegg, så har jeg måtte lage meg en stor kullstarter med skikkelig tvangsforing av brikettene via et gassbend for taktekking, da er det ikke noe problem å starte dem.

Brenntiden derimot, uten å rote og riste rundt i grua er en helt annen historie.

Jeg henvendte meg til Carlsen Fritzøe, Notodden ved Lars og nevnte mine utfordringer. Han sier at det tydligvis ikke er helt som det skal dette Weber produktet, han ringer til Weber Norge og får beskjed om å sende en Epost som forklarer problemet. Tilbakemeldingen fra Weber er mer eller mindre at det er “brukerfeil” – jeg ble helt paff!

Jeg har grillet hele griser siden 1985 og trodde jeg kunne starte grillbriketter, men det er mulig jeg ikke kan det etter Webers normer.  Vedkommende svarte også at: “De byttet ikke disse brikettene, da de aldri hadde hatt reklamasjoner av dette produktet før” Ble jeg overrasket? Ja – det er helt klart.

Lars på Carlsen Fritzøe, Notodden har gjort en frembragende jobb, han sier til meg: ” Kom med pallen, den skal vi i verstefall ta på vår kappe” Jeg ble litt satt ut, og sa jeg kom ikke for å klage på dem, men på Weber sitt produkt. Svaret var da at de er representant for produsenten og at de som forhandler ikke vil være bekjent av å levere et slikt produkt til sine kunder. Tommel opp for Carlsen Fritzøe, Notodden.

Lars har hatt flere telefoner og eposter med Weber og jeg vet ikke helt hva de kommer med av løsninger eller utsagn. Jeg er tilhenger av Weber som produsent av griller og grillutstyr, og jeg har og har hatt flere av deres produkter. Jeg er veldig fornøyd med disse, det var også grunnen til at jeg kjøpte Weber briketter igjen, for jeg har vært fornøyd med disse.

Jeg er faktisk så fornøyd med Weber at jeg tilbøy meg å ha en Weber logo på Bloggen min, den har for tiden ca 7500 treff siste 30 dager, noe som jeg synes er bra. Dette sa Lars til Weber da han tok kontakt for å  løse et lite problem for Weber, men et stort et for meg.

Lars kom med et forslag til meg, om jeg kunne teste ut en billigbrikett som de har på lager, og at jeg gjør på samme måte som med Weber sine. Helst da i den grillen som har vært vanskeligst å bruke brikettene til Weber i.  Det synes jeg var en god ide’ og takket ja til 10 kg briketter.

Kjøpte så inn 1,6 kg sommerkoteletter 6 stk Maiskolber og 1,5 kg med poteter.

Startet med å tømme ut halvbrente briketter fra Weber og startet med tom grill, fikk ett innspill fra Weber om at det kanskje ikke var trekk nok i grillen min.

Jeg tok et bilde som viser 2 ventiler på 10 cm x 15 cm som ligger under kullrista.

Tenkte jeg skulle prøve på nytt å starte kull slik jeg vanligvis gjør, med tennbriketter i kullstarter. Jeg tente på 5 tennbriketter og satte en 2,5 kg sekk oppå dem, det tok fyr med en gang og i løpet av 5 minutter hadde jeg alle 4 sekken i kullstarteren. Dette helt uten å bruke gass – verden er atter en gang normal!

Lot kullet stå i 45 minutter før jeg helte det i grillen, uten å fordele det, det lå altså i en haug på midten.

Satte i gang grillingen, og snudde maten hvert 15 min, etter ca en time var det ferdig til servering.

Ventet i en time etter servering og sjekket kullet, det var fortsatt i full fart.

Jeg har tatt bilder nå 6 timer etter at jeg startet dette “billige” produktet, og det er fortsatt full fart i brikettene. Men det er muligens en illusjon, siden jeg ikke kan starte og bruke grillbriketter.

Spørsmålet mitt blir om det er fornuftig å bruke “mye” penger på produkter som tydligvis må behandles med spesielle kunnskaper, altså over mitt nivå som Grillkokk til arrangement med 30 års erfaring.

Man slutter aldri og lære!

Ha en fortreffelig sommer og lag all den maten dere kan utendørs.

Henry.