En oppskrift på Ungarsk Gulasj eller Goulash om man vil.
Denne kan lages ute i Jerngryter eller i steikeovnen hjemme.
Tilberedning tar ca 90 minutter og totaltiden er 4 1/2 time, oppskriften gir ca 12 serveringer.
Bruk grytekjøtt/bankekjøtt av okse eller elg, det trenger ikke være magert. Først blir kjøttet brunet for å utvikle smak, så blir det er stuet i en rød-vin buljong. Legg til kokte poteter og gulrøtter mot slutten av koketiden for å holde konsistens og farge.
Ingredienser
2 – 2,5 kg beinfri oksekjøtt, kan bruke elgkjøtt , skåret i ca 4 cm biter
3 ss olivenolje
3 gulrøtter, finkuttet i biter
3 selleri, finkuttet i biter
2 middels løk, finkuttet i biter
1 hel hvitløk, klemt flat og i gryta
6 – 8 ss Paprikapulver
3 ss tomatpuré
1/3 kopp balsamico eddik
1 (750 ml) flaske tørr rødvin (ca 3 3/4 kopper)
2 laurbærblad
2 timian kvister eller 2 ss tørket Timian
3 kopper redusert kjøttkraft
3 kopper vann
Poteter og gulrøtter:
1 kg kokte poteter i store biter som passer til kjøttbitene
0,5 kg gulrøtter delt i 3 eller 4 så bitene passer til potetene
Grytestørrelse: 6 – 8 liter med lokk
Forberedelser med kjøtt og base
Forvarm ovnen til 175 ° C med rist i midten.
Kjøttbitene krydres med 2 1/2 ts salt og 2 ts grovmalt pepper i en bolle, la stå i noen minutter, pepper trenger 5 – 10 minutter for å gi smak til kjøttet
Varm olje i gryte over middels til høy varme til det glitrer, brun kjøttet, ikke ha i for mye av gangen, snu og vend, ca 8 minutter per runde med kjøtt. Legg kjøttet på en tallerken.
Reduser varmen til middels, ta deretter å legg i de fint kuttede gulrøttene, selleri, løk og hvitløk og stek under omrøring til det er godt brunet, ca 12 minutter.
Flytt grønnsakene til den ene siden av gryta. Legg tomatpurén på midten av gryta og kok under røring i ca 2 minutter, deretter rør inn grønnsakene.
Tilsett eddik og kok under omrøring i 2 minutter.
Rør inn vin, laurbærblad og timian og kok til vinen er redusert med om lag to tredeler, 10 til 12 minutter.
Tilsett buljong til gryta med vann, oksekjøtt, og eventuelle saft fra tallerken og bring til et oppkok. Dekk til og stek i ovnen til kjøttet er svært mørt, ca 2 1/2 timer.
Sett et stort dørslag i en stor bolle. Hell gulasjen i dørslag. Ha kjøttstykker til bake i gryta og deretter kastes resterende klumper og grønnsaksrester som er i dørslaget. La sausen stå i bollen i 10 minutter.
Poteter og gulrøtter:
Mens kjøttet står i ovnen så skrelles potetene og skjæres i gode biter ca 1,5 cm store. Del gulrøtter på tvers i ca 3 cm biter. Kok grønnsakene til de er møre, hell av vannet.
Ha grønnsakene i gryta ETTER at kjøtt og saus er varmet opp igjen, serveres når grønnsakene er varme i gryta. Litt planlegging, så er Gulajsen og grønnsakene like varme når grønnsakene er ferdig.
Servering:
Serveres med ferskt brød, kan også bruke tomatskiver på siden av hver porsjon.
Retten blir ofte servert i store porsjons rundstykker som hules ut, dette gir en flott presentasjon.
Gulasjen smaker like godt fra tallerken, så man trenger ikke gjøre det hver gang.
Sjekk ut denne brødoppskriften hvis du ønsker å lage rundstykker selv.
Kan stå i kjøleskapet i 4-5 dager, og smaker bedre og bedre for hver dag.
Varmes opp i gryta med lokk i ovnen på 175 ° C
Lykke til!
– Ida