© Can Stock Photo / jirkaejc

Mange ulike matvarer er utarbeidet ved tørking.

Gode ​​eksempler er kjøtt som spekeskinke, fenalår, beef jerky, biltong, tørket og saltet reinsdyrkjøtt.

Tørket og saltet reinsdyrkjøtt er tradisjonell samisk matkultur. Først blir kjøttet lagt i saltvann for et par dager for å garantere bevaring av kjøttet. Kjøttet er tørket i solen om våren, når lufttemperaturen er under null. Det tørkede kjøtt kan bli ytterligere behandlet for å gjøre baser til supper o.l.

Det er fullt mulig å benytte seg av komfyr eller grill, for å tørke kjøtt, sjekk ut denne varianten av biltong, som jeg har laget på kjøkkenet hjemme.

Frukt endrer karakter fullstendig når det blir tørket:

Plomme blir til sviske, druen til rosin, fiken og dadler blir også nye forskjellige produkter, som kan spises som de er etter tørkingen. Men i tørkeprosessen fra drue til rosin, vil antioksidanter (vitamin C, E, ORAC) og B-vitaminer bli redusert, dette gjør tørket frukt ernæringsmessig dårligere enn den opprinnelige kilden.

Tørking av grønnsaker, frukt og til og med kjøtt kan utføres i hjemmet ved anvendelse av sol eller lufttørking eller ved hjelp av elektriske husholdningsapparater. På rist i komfyren på lav varme kan det meste tørkes.

Konserveringsmidler slik som kalium-metabisulfitt, eller BHA, BHT for kjøtt kan benyttes.

Disse konserveringsmidlene er ikke påkrevd, tørkede produkter uten disse konserveringsmidler krever kjøling eller frysing for å sikre lang tids lagring.

Frysetørkede grønnsaker er ofte funnet i mat for turgåere, jegere, militære, etc. Hvitløk og løk er ofte tørket. Spiselige sopp er også tørket for bevarings formål, for å påvirke styrken av kjemiske komponenter, eller slik at de kan anvendes som krydder.

Alle kjenner til tørket krydder som vi kjøper, det er veldig enkelt å lufttørke krydder selv.

For århundrer var mye av det europeiske kostholdet avhengig av tørket torsk , kjent som salt torsk eller klippfisk (med salt) eller tørrfisk (uten). Tørket hai kjøtt, kjent som Hakarl , er en delikatesse i Island .

Gode linker:

Om teknikker og oppskrifter

Bra PDF fil fra Speiderne

Forslag til hva du kan tørke

Supersiden for tørking av mat

Kjempebra videoer for tøking av mat