Slapp av, den eneste apekatten som har noe med denne maten å gjøre er kokken.

Årets første Monkey Balls er på grillen, det er en enkel og veldig god rett og lage.

Amerikanerne kaller disse for Moinkballs,

Moo fra kua og Oink fra grisen, men en kamerat av meg, sa at de så ut som en del av apekatten, siden da har de blitt kalt Monkeyballs, bare for moro.

Jeg bruker vanligvis å lage dem på en UDS eller tilsvarende grill eller BBQ. Men i dag har jeg brukt gassgrillen.

Dette er en avart av en annen oppskrift jeg lager som jeg har kalt Baconrull.

Ingen skam å bruke gass, bare man vet å justere på de tinga som ikke kommer naturlig i en gassgrill.

Jeg har i dag røkt med litt eplespon i ei form oppå den ene gassbrenneren, blir ikke som i kullgrill, men er fullgodt til denne type rett.

Hvis man i tillegg har i 1 dl med grillsaus med røkt smak, da er man sikra. Jeg bruker Sweet baby Ray’s Honey Chipotle barbecue sauce, som tilslag i kjøttdeigen, når jeg ikke røyker de fra bunn av.

Ingredienser til 6 – 8 personer, 

400 – 500 gram karbonade eller kjøttdeig

400 – 500 gram medisterdeig

2 bacon strimler til hver Monkey Ball, blir ca 22-24 stk baller på denne oppskrifta

1 stor løk finhakket

2 dl reven ost

1 vispet egg

1 ss hvitløkspulver eller 1 hel hvitløk finhakket

1 ss grovmalt pepper

1 ts salt

1 dl grillsaus hvis du ikke røyker de på kullgrill

For de av dere som liker litt trøkk i smaken, heller da inn 1 dl med finhakket jalapenos, da får du sånn omtrent medium Kebab styrke.

Alle ingrediensene blandes i en bolle, jeg bruker en Kenwood Major med K krok, det fungerer bra for meg.

Når det er gjort, sett bollen i kjøleskapet til du er ferdig med grønnsakene.

Jeg bruker å grille potetbåter, blomkål løk, gulerøtter paprika og sherrytomater i ei langpanne i steikeovnen.

Deler opp alle grønnsakene i ca like store biter, heller olivenolje over, strør over grovmalt pepper og litt havsalt. Blander dette med fingrene.

Setter det i kald ovn, på Grill og 250 grader C, før jeg begynner på “pakking” av kjøttballene.

Hvis det ønskes grillkrydder over, så gjør det på grønnsakene før du steiker dem, det gir best resultat.

Jeg bruker et lavt 1 dl mål, for å måle ut deigen, ett strøkent mål, gir 2 Monkey Balls.

Deler desiliteren med deig i to med kniv, og pakker kjøttet inn i bacon, slik at mesteparten av deigen er skjult av bacon. Det tar ca 15 minutter å “pakke” ballene, men det er lett og greit arbeid.

Når alle ballene er pakket i bacon, så legger jeg de på grillen så langt vekk fra varmen som mulig,

Temperaturen holder jeg på ca 100 grader C, helst ikke over dette, da kan det bli litt tørt.

Kjøttet er som regel ferdig etter 40 – 45 minutter, sjekk underveis!

Hvis man ønsker en glasering over ballene, så taes den på de siste 5 minuttene av steike tiden

Min erfaring på denne måten, er at grønnsakene og kjøttballene, er ferdig samtidig. Dette letter jo serveringa masse.

Serveres med varm eller kald grillsaus etter ønske, ferskt brød hvis ønskelig.

Håper dette er noe som kan gi inspirasjon ut over grillsesongen, ungene liker dette også.

Ønsker alle en god matopplevelse, for hele året!

PS Vi selger våre krydderblandinger fra vår nettbutikk.